Touch Typing

 1. Покрай избора ми между Vim и Emacs попаднах на следния термин - home row, а от там и на Touch Typing.

  Стана ми интересно и осъзнах, че не пиша особено бързо, чат-пат бъркам и понякога дори се замислям за мястото на някой символ.

  Touch Typing-a решава този проблем. Увеличава бързината на писане и премахва нуждата от поглеждане към клавиатурата. Гаранция "Космодиск"!

  Иска се известно време практика, но си струва. Аз започнах да се упражнявам тук.

  Също така имам и въпрос към някой по-запознат. Dvorak или Qwerty layout? Някой да ползва Dvorak?

 2. Здравей,

  Гаден минус на дворак е, че променя ръката, с която натискаш голяма част от клавишите. Това те хвърля в ужас, когато използваш например vi(m) и клавишите ти за движение на курсора (hjkl) отидат по дяволите. С Емакс проблемът не е чак толкова фрапантен, защото клавишните му комбинации не са съставени с цел да се възползват от близки клавиши, но все пак е супер странно C-x C-s да започне да изисква две ръце. С Windows... Ctrl-Z, X, C, V, S стават неописуемо гнусни за използване, както може да се види долу:

  Dvorak

  Colemak (съставена 2006 г.) до голяма степен решава проблема с Емакс, защото при нея, спрямо QWERTY, само два клавиша сменят ръката. Освен това, широко използваните в Уйндоус Z, X, C, V запазват местата си. Според брошурата, Colemak носи всички предимства на Дворак и освен това е съставена така че лесно да се научава от някой, който досега е писал на QWERTY.

  Colemak

  И за да продължим темата, за писане на български език се използват основно две клавиатурни подредби – фонетична подредба и подредба по БДС 5237:1978 (още известна само като БДС). Ако QWERTY ти се струва (с право) малоумна, то фонетичната подредба е един порядък по-малоумна – транслитериран вариант на клавиатурна подредба за писане на чужд език, оптимизирана за: първо – неблокиране на пишещи машини и след това – бързо писане...

  БДС, за сметка на това, е съставена от екип от стенописци и (изненадващо) е оптимизирана за бързо писане на български език, на базата на статистически данни. Буквите на най-често срещаните звуци в българския език са поставени в близост до показалеца и средния пръст, а гласните (подобно на Дворак), са в лявата ти ръка, което допринася за равномерно разпределение на натоварването между двете ръце.

  БДС

  That said, нова клавиатурна подредба се научава изненадващо бързо като изтриеш QWERTY-то на клавиатурата си (примерно си залепи лепенки върху клавишите), премахнеш го от клавиатурните подредби, които си конфигурирал в операционната система, и всеки ден след това – яко чатене (или друг вид редовна ежедневна употреба).

  Отначало ще ти бъде нужно да си държиш отпечатана клавиатура пред монитора, но бързо се свиква. Не е добра идея да си пренареждаш клавишите, защото търсенето на клавиш, гледайки надписите на клавиатурата, изисква да си вдигнеш пръстите от нея, а промяната на позициите на повърхностните неравности на F и J налага поглеждането на клавиатурата при нагласяне на ръцете. Простото скриване на надписите на клавишите решава и двата проблема и ти спестява случайни обърквания с QWERTY надписите.

  Друго нещо, което трябва да обмислиш, е какви здравословни последствия носи ускоряването на писането. Аз лично страдам от нокътна дистрофия (при мен се изразява с избеляване и изтъняване) на ноктите на ръцете в следствие на прекомерен стрес на матрицата на ноктите (това ми каза дерматологът като отидох да се консултирам). Но по темата за здравето е редно да питаш Стефан на лекция, ако не е включил вече слайдове за това (wink-wink, Стефане).

  Main point: чак сега научаваш какво е home row и се улявяш, че търсиш клавиши? Seriously, не си ли имал IRC, докато си бил в гимназията?

  Второ: зарежи го vim, ползвай Emacs :).

  И трето – зарежи Dvorak, ползвай Colemak и БДС, ако искаш да сменяш подредба.

  Hope this helps.

 3. Петко толкова се е постарал, че една точка просто не му стига. Ако не сте го прочели, прочетете го. Ако и вие толкова се стараете, ще бъде супер яко за всички – и вие ще научите много, и те (wink-wink).

  Сега, моите пет цента.

  Първо, като програмираш, layout-а не е чак толкова важен. Има смисъл ако пишеш текст. В кода думите са кратки, често са прекъснати от пунктуация и не можеш да ги пишеш със същия ритъм. Не мисля, че има значение на какъв layout пишеш.

  That being said, Dvorak има известен coolness фактор. Той е до голяма степен загубен в България. Ако ходиш по конференции навън, може да впечатляваш хора и да снобееш, че пишеш на Dvorak. Ако трябва да сме сериозни, инвестицията не е голяма и научаваш ново умение, което винаги е забавно. Но няма да спечелиш много. Всъщност, ще видиш зор с shortcut-и. И ще ти стане напълно невъзможно да кодиш на чужд компютър, например.

  Според мен няма смисъл, но ако ти е интересно, може да пробваш. Задължително, обаче, научи Dvorak преди Vim. Аз го направих наобратно. Пиша Dvorak с около 40 думи в минута (това е бавно) и просто не мога да ползвам Vim с него.

  Иначе, аз лично touch-вам както фонетика, така и БДС. Започнах с фонетика, но реших да науча БДС през 2004та.

  Иначе, аз също научих бързо писане от IRC. Не беше touch typing, ама ме ускори по този път.

  Сега, за здравето. В общия случай, touch typing-а би трябвало да е по-добър за ръцете ти. Има три важни елемента. Първо, научи се да спазваш стойка на ръцете. Важно е. Второ, започнеш ли да усещаш дори най-малките проблеми, спирай да почиваш. Не игнорирай това правило, защото иначе много ще съжаляваш. И трето, прави кратки почивки постоянно. Аз почивам за 16 секунди на всеки 4 минути. Имам програма, която да ми напомня.

  Като цяло, не би трябвало да се вкараш в здравословен филм. Но все пак, имай го наум.

 4. Благодаря за изчерпателните отговори!

  Направих си следните изводи:

  • Може би Colemak е по-добрата алтернатива(повече време се прекарва на home row-a от Dvorak и shortcut-ите остават удобни);
  • Оставам с QWERTY на този етап. Наистина май няма голям смисъл, освен ако няма да пиша книги, списания и т.н;
  • За здравето - преди време гледах "Майсторство в занаята" на Стефан и си записах доста полезни неща за здравето(и не само, който не е гледал лекцията, може да се поправи още днес). Ще добавя и тези три съвета към записките си.

  Петко,

  • Да, чак сега научавам какво е home row. По-добре късно, отколкото никога... (:
  • Търсенето на клавиши - не се усещам сега, но сега ми направи силно впечатление. Също така си мислех, че пиша сравнително бързо - заблуда.
  • Имал съм IRC, но тогава не бях толкова активен пред компютъра.
  • БДС FTW! Не ползвам фонетичната подредба, а повечето ми познати го намират за странно...
  • И да се похваля, от седмица ползвам Emacs (: Реших да почна единия, четох за двата(предимства/недостатъци), не можах да избера, написах си една функция и тя изплю Emacs :D

Трябва да сте влезли в системата, за да може да отговаряте на теми.